Spottersplekken

 spottersplaatsen EHEHSpot 1 Spot 2 Spot 3 Spot 4 Spot 5 Spot 6 Spot 7 Spot 8
Tip: klik op het cijfer om naar de omschrijving te gaan.

In het zuiden van Nederland, ten westen van Eindhoven, ligt de Vliegbasis Eindhoven, ook bekend als Eindhoven Airport (en in de luchtvaartwereld als EHEH / EIN). Het is een militair vliegveld waar het burger medegebruik op Eindhoven Airport apart is geregeld. Met zowel militaire als civiele vluchten. Op het vliegveld zijn naast militaire eenheden ook (charter)maatschappijen actief en zijn burgerbedrijven gevestigd die interessante vliegtuigen aantrekken. Ook de lichte luchtvaart (“general aviation”) is vertegenwoordigd, met onder meer de motor- en zweefvliegtuigen van de Eindhovense Aero Club.

Algemeen

De Koninklijke Luchtmacht (KLu/Royal Netherlands Air Force) heeft op de Vliegbasis Eindhoven haar transport- en tankvliegtuigen gebaseerd. Deze zijn ingedeeld bij 334 Squadron (KDC-10, Gulfstream) en 336 Squadron (C-130H, C-130H-30). Ook de twee Dornier 228’s van de Kustwacht (vliegen vanaf Schiphol-Oost) horen tegenwoordig organisatorisch bij 334 Squadron. Ook worden vanaf de vliegbasis door burger(vracht)vliegtuigen transporten voor Defensie uitgevoerd, bijvoorbeeld ter ondersteuning van Nederlandse (vredes)missies in het buitenland. Een andere belangrijke militaire gebruiker is het European Air Transport Command (EATC), dat verantwoordelijk is voor een zo efficiënt mogelijke inzet van de transport- en tankvliegtuigen van de Franse, Nederlandse, Duitse, Belgische, Luxemburgse, Spaanse en Italiaanse luchtmacht. De civiele vluchten op Eindhoven Airport worden voornamelijk uitgevoerd door Ryanair, Transavia en Wizz Air. Vaak komen daar nog chartervluchten van andere maatschappijen bij, zoals bijvoorbeeld van TUI en Corendon. Ook zijn er bedrijven in de zakenluchtvaart actief, en trekken de grote bedrijven uit de regio Eindhoven ook regelmatig internationale bezoekers die per “bizjet” arriveren.

Spotten en fotograferen

Hieronder volgt een virtuele tour langs de verschillende plekken op en rond het vliegveld van waaruit u vliegtuigen kunt bekijken, spotten of fotograferen. Let u daarbij ook op de aanwijzingen bij de verschillende spots; u voorkomt er problemen voor uzelf of voor anderen mee.

Spot 1 - Parkeerplaats aan de Spottersweg. Te bereiken door, rijdend op Eindhoven Airport, rechts aan te houden richting parkeerterrein P5 en linksaf te slaan voordat u het Beatrixkanaal bereikt. Dit is de plek die het meest bekend is bij het algemene publiek. Het is ook de enige plek van waaruit u een vrij zicht hebt op het hele vliegveld. Nadeel is dat de parkeerplaats in het hoogseizoen ook wordt gebruikt door langparkeerders, zodat er soms (te) weinig plaats is. Landende vliegtuigen op baan 21 komen bijna over het parkeerterrein en zijn goed te fotograferen. Wel zijn ze door de bomen langs het kanaal pas laat zichtbaar; het licht is goed tot ongeveer 14.00 uur. Ook vliegtuigen die vertrekken van baan 21 kunt u vanaf hier fotograferen, vanaf het moment dat ze het platform verlaten en via de taxibaan naar de baan taxiën.

Spot 2 - Parkeerterrein P5. Dit parkeerterrein ligt vanaf de terminal gezien achter de hangaars en het platform van ASL (zakenvliegtuigen). Vanaf P5 heeft u zicht over het burgerplatform dat voor de terminal ligt en over het platform van ASL. Als de deuren van de ASL-hangaar open staan kan hier naar binnen gekeken worden. Al het vertrekkende en landende vliegverkeer is vanaf spot 2 te fotograferen. Hier kunnen ook mooie close-ups worden gemaakt van de verkeersvliegtuigen die vanaf het platform via de taxibaan naar de startbaan gaan. U heeft wel een trappetje nodig om foto's over het hek te maken.

Spot 3 - Het platform bij de hangar van ASL. Hier is lang niet altijd iets te zien, maar soms staat er een bizjet op het platform, die tussen de spijlen van de poort door gefotografeerd kunnen worden. Parkeren op de parkeerplaatsen van de hier gevestigde bedrijven is niet toegestaan.

Spot 4 - Terminal. Het licht is hier goed tot 14.00-14.30. Deze plek bestaat feitelijk uit twee verschillende plekken. De eerste is de terminal zelf. Vanaf landside (als u niet vliegt vanaf Eindhoven Airport) kunt u naar het terras van het restaurant gaan dat bovenin de terminal is. Vanaf hier kijkt u over het platform en het vliegveld uit. Het nadeel is wel dat hier ramen zijn waardoor foto’s maken moeilijk kan zijn.

Spot 5 - Parkeerterrein P4 biedt u de mogelijkheid om foto’s te maken van de vliegtuigen die op het platform staan en van het landende en startende verkeer op de baan. Sinds 2012 staat hier een parkeergarage waar u vanaf de derde en vierde verdieping een fantastisch uitzicht heeft over de platforms voor de civiele terminal èn de militaire platforms. Ook kunt u de startende en landende vliegtuigen (tot ongeveer 14.30) fantastisch fotograferen, ongeacht de windrichting. Bonus van de derde verdieping is dat u er bij slecht weer droger staat… Wanneer er “gevoelige” activiteiten op het militaire platform zijn of worden verwacht is het gebruikelijk dat de Koninklijke Marechaussee u vraagt (tijdelijk) te vertrekken. Houdt u zich aan de aanwijzingen van de KMar, dan kan iedereen gebruik blijven maken van deze fantastische plek. Verder is de Luchtmacht ook niet altijd even blij met alle aandacht voor hun militaire platform; op hun uitdrukkelijke verzoek vragen wij uw aandacht voor het onderstaande:

Foto’s die u maakt van vliegtuigen, personen en/of activiteiten op het militaire platform EN daarop zichtbare infrastructuur mogen niet op internet geplaatst worden of op een andere manier worden gepubliceerd. Het maken van deze foto’s wordt door de KLu en de KMar gedoogd, zolang deze uitsluitend worden gebruikt voor privé-doeleinden.

Spot 6 - Landing baan 03 (ochtend, tot ongeveer 14.30) Dit is de andere kant van het vliegveld. Deze is te bereiken door vanaf de parkeerplaats aan de Spottersweg (spot 1) de eerste weg links te nemen, de Landsardseweg richting Wintelre en dan de volgende weg links, in de richting van Veldhoven. Dit is de Scherpenering. Wanneer u deze weg volgt passeert u de landingslichten. U staat hier bij de crashgate van de 03. Parkeer uw auto niet voor de poort, maar in het gras ernaast (of 50 meter verderop in de Schotelbleeksweg), en houd rekening met de ter plaatse geldende stop- en parkeerverboden! Vanaf hier kunt u de vliegtuigen fotograferen als deze in de landing zijn of als de baan 03 gebruikt wordt voor opstijgen, op het punt dat de vliegtuigen de baan opdraaien.

Spot 7 - Landing baan 03 en taxibaan (middag, na 14.00). Als u de weg volgt langs het vliegveld, komt u bij plek 8 net voordat u de baan kruist. Waar u ergens gaat staan maakt niet zoveel uit, er is hier ruimte genoeg. U kunt u auto langs de weg parkeren of in het straatje naar de compostverwerking. Houd rekening met de ter plaatse geldende stop- en parkeerverboden! Voor foto’s op de taxibaan heeft u een trapje nodig.

Spot 8 - Landsardseweg Landing baan 21, (late) middag en avond. Op deze plek staat u aan de andere kant van de baan en het vliegveld. U staat hier langs een doorgaande weg. Het is geen officiële plek (let op de stop- en parkeerverboden!), maar wordt voornamelijk door lokale spotters als “hit and run”-locatie gebruikt als er een bijzonder vliegtuig verwacht wordt wat landt op baan 21. U parkeert de auto in de berm en u kunt gaan staan waar u wilt.